105

Když vaří muž, aneb svíčková na neděli.

Vytisknout recept
Ne nadarmo má svíčková označení Královna českých omáček.
Každý má asi svůj osvědčený recept a já zde přináším recept na svíčkovou, kterou vařil můj přítel.
Nejdříve očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Dále cibuli, kterou orestujeme na másle. K orestované cibuli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a zde přichází nejdůležitější část přípravy omáčky - restování zeleniny. Toto restování zeleniny trvalo mému příteli celou jednu hodinu - zelenina musí mít hnědavý nádech a ta dodá omáčce tu správnou příchuť.
Takto orestovanou zeleninu zalijeme hovězím vývarem. Přidáme divoké koření, přítel ho vložil do nádobky na čaj.
Dále přidáme cukr, horčici a maso prošpikované špekem.
Maso dusíme do měkka, asi dvě hodiny.
Když je maso měkké, tak ho vyjmeme a zeleninu rozmixujeme.
Přidáme smetanu.
Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.
Omáčku podáváme s knedlíky a přidáme brusinkovou marmeládu.
1kg - hovězí zadní
100ml - špek
80g - máslo
3ks - mrkev
1/2ks - celer
3ks - petržel
6ks - bobkový list
10ks - nové koření
10ks - pepř
2ks - tymián
5lžíce - cukr krystal
1/2 ks - citrónová šťáva
1lžíce - plnotučná hořčice
1,5l - vývar na podlití
250ml - smetana 33%
2ks - cibule
1ks - brusinková marmeláda
příprava - 20
vaření - 200
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Eva Kuntová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account