Je libo HAMBURGER? Zkuste domácí s květákem a brokolicí

Vytisknout recept
Čas od času mám chuť na pořádný kousek hamBURGERU. Nejlépe ve zdravé variantě a domácí výroby. Pravda, čas ke konečné konzumaci je trochu delší, než v "mekáči", ale rozhodně stojí za trpělivost.
I když je ryze zeleninový, zalíbení v něm si najdou i typičtí "masožírci". Je krásně křupavý, voňavý po květáku a brokolici a když ho dozdobíte čerstvou zeleninou... bude bez chybičky. Kdo má rád sýr, může si hamburger proložit třeba plátkem čedaru.
 
Nejprve si zadělejte domácí bulky. Potřebují čas ke kynutí a pečení.
Na jejich přípravu budete potřebovat:
  • 200 ml teplého mléka
  • 1/2 kostku droždí (21 g)
  • 1 KL třtinového cukru
Do teplého mléka si dejte cukr a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Ten pak nalijte do připravené směsi ostatních ingrediencí.
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné BIO mouky
  • 2 hrnky hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
  • 1 ČL soli
  • 2 PL CHIA semínek
  • 1 vajíčko
  • 6 PL kokosového oleje
  • 5 PL jogurtu řeckého typu (s oblibou ho přidávám do kynutých těst. Je pak mnohem více vláčnější a lahodnější)
Ze surovin zpracujte tušší těsto, které dejte na teplé místo kynout asi na 90 minut.
 
Mezitím si připravíte zeleninové burgery. Na jejich výrobu potřebujete:
  • 1/2 květáku
  • 1/2 brokolice
  • 3 vajíčka
  • špetku pepře dle chuti
  • 1 PL soli
  • 3 PL kukuřičné mouky
  • čerstvé bylinky (tymián, petrželová nať, pažitka, oregáno...)
Olej na smažení.
Květák a brokolici rozeberte na růžičky, řádně propláchněte vodou a dejte do pařáku nad páru na 7 minut vařit. Hotovou zeleninu nechte vychladit.
Studenou brokolici a květák vložte do robotu a rozmixujte na jemné kousky. Přendejte do mísy, vklepněte vajíčka, osolte, opepřete, přidejte bylinky a zahustěte moukou.
Na rozpálenou pánvičku s olejem vkládejte lžící bochánky. Ty pak upravte do tvaru placiček a osmažte po obou stranách do zlatova. Postačí z každé strany 2 minuty. Hotové placičky pokládejte na ubrousek, aby se do něho vsákl přebytečný tuk. Uchovejte na teplém místě.
Troubu si rozpalte na 180 °C.
Z vykynutého těsta vytvořte bulky. Přendejte na plech s pečícím papírem. Potřete vajíčkem. Můžete posypat sezamovým semínkem. Vložte do rozpálené trouby a pečte ca 30 minut.
Nechte prochladnout.
 
Ještě si připravte zdravý jogurtový DIP:
  • 5 PL jogurt řeckého typu
  • 1 cibule (středně velká)
  • 4 kyselé okurky
  • špetka pepře, soli a cukru
 
Do robotu vložte okurky, cibuli, sůl, pepř a špetku cukru. Rozkutrujte na kousky. Přendejte do misky a přidejte jogurt. Lehce promíchejte. HOTOVO. Dodá celému pokrmu správný šmrnc.
 
A JDEME DO FINÁLE!
Nakrájejte si čerstvou zeleninu: rajské jablíčko, okurku, papriku a listy salátu (ledový, hlávkový, Lollo, mangold...).
Bulku rozřízněte na dvě poloviny. Na spodní část položte plátek rajčete, list salátu, květákovo-brokolicovou placičku, pak kousek papriky. Zalijte jogurtovým dipem a dozdobte plátkem okurky a kouskem zelené petrželové natě. Přiklopte vrchní polovinou a můžete servírovat.
Dobrou chuť!
 
 
2hrnek - Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
1hrnek - Celozrnná mouka BIO pšeničná
200ml - Mléko
1/2ks - Droždí (21 g, polovina běžné kostky)
1špetka - Cukr třtinový
1lžička - Sůl
2lžíce - CHIA semínka
1ks - Vajíčko
6lžíce - Kokosový olej
5lžíce - Jogurt řeckého typu
1/2ks - Květák (středně velký)
1/2ks - Brokolice
3ks - Vajíčka
1špetka - Pepř
1lžíce - Sůl
3lžíce - Kukuřičná mouka
3ks - Čerstvý tymián
1ks - Petrželová nať
100ml - Olej na smažení (kokosový)
příprava - 40
vaření - 40 - 90
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account