Dutch Baby
Ingredience
Na přípravu Dutch Baby budeme potřebovat:
- ● 3 vejce
- ● 125 ml mléka
- ● 15 g krystalového cukru
- ● 60 g másla
- ● 5 g vanilkového extraktu
- ● 125 g hladké mouky
- ● 250 ml smetany ke šlehání
- ● špetka soli
- ● 150 g zakysané smetany
- ● 1 limetka
- ● 1 PL medu
- ● 60 g borůvek
- ● 125 g jahod
- ● moučkový cukr na posypání
- Recept je uváděn pro pánev o průměru 25 cm.
Instrukce
- Předehřejeme troubu na 220 °C a vložíme do ní litinovou pánev, aby se pořádně rozehřála. Mezitím v míse rozšleháme vejce, mléko, krystalový cukr, vanilkový extrakt a sůl. Poté pomalu přidáme mouku a vše dobře promícháme do hladkého těsta. Směs necháme 5 minut odležet, aby mouka nasála všechnu možnou tekutinu a budeme ještě chvilku mixovat, díky čemuž bude poté těsto nadýchané.
- Jakmile je trouba předehřátá, vyjmeme pánev a přidáme na ni na kousky nakrájené máslo. Když se máslo rozpustí, nalijeme do pánve připravené těsto ve vrstvě zhruba 1 cm a vložíme palačinku do trouby. Pečeme při 220 °C po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 5 minut, dokud palačinka nevyběhne a není krásně zlatavá.
- Zatímco se Dutch Baby peče, připravíme si ovoce, svěží náplň a šlehačku. Pro přípravu šlehačky do misky nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme moučkový cukr a vanilkový extrakt a vše vyšleháme do tuha. Následně si nachystáme druhou náplň, která celý dezert obzvláštní. Do misky dáme zakysanou smetanu, nastrouhanou kůru, šťávu z jedné limetky a med. Směs dobře vyšleháme pomocí ruční šlehací metly a pokud máme, můžeme přendat do cukrářského sáčku. Dáme chladit do lednice.
- Když je Dutch Baby hotová, vyjmeme ji z trouby a necháme ji na chvíli vychladnout. Do středu palačinky vyskládáme ovoce, přidáme několik kopečků vyšlehané zakysané smetany, šlehačku a pocukrujeme moučkovým cukrem. Dezert je možné ozvláštnit marmeládou či tvarohem a dalším čerstvým ovocem.
- Foto a text: se souhlasem projektu Půl talíře