Dutch Baby

Vytisknout recept
Máte rádi palačinky, ale hledáte něco trochu jiného? Nevšední recept, co vám ušetří čas, ale zároveň přinese do vaší kuchyně nový zážitek? Seznamte se s Dutch Baby – nadýchanou palačinkou, která se připravuje v troubě a díky tomu má krásně zlatavou kůrku a měkký střed. Tento lahodný pokrm je ideální na snídani, brunch nebo dokonce jako dezert. Je jednoduchý na přípravu, vypadá lákavě a nejlépe chutná, když je čerstvý a ještě teplý.
Kategorie Dezert
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

Na přípravu Dutch Baby budeme potřebovat:

  • ● 3 vejce
  • ● 125 ml mléka
  • ● 15 g krystalového cukru
  • ● 60 g másla
  • ● 5 g vanilkového extraktu
  • ● 125 g hladké mouky
  • ● 250 ml smetany ke šlehání
  • ● špetka soli
  • ● 150 g zakysané smetany
  • ● 1 limetka
  • ● 1 PL medu
  • ● 60 g borůvek
  • ● 125 g jahod
  • ● moučkový cukr na posypání
  • Recept je uváděn pro pánev o průměru 25 cm.

Instrukce

  • Předehřejeme troubu na 220 °C a vložíme do ní litinovou pánev, aby se pořádně rozehřála. Mezitím v míse rozšleháme vejce, mléko, krystalový cukr, vanilkový extrakt a sůl. Poté pomalu přidáme mouku a vše dobře promícháme do hladkého těsta. Směs necháme 5 minut odležet, aby mouka nasála všechnu možnou tekutinu a budeme ještě chvilku mixovat, díky čemuž bude poté těsto nadýchané.
  • Jakmile je trouba předehřátá, vyjmeme pánev a přidáme na ni na kousky nakrájené máslo. Když se máslo rozpustí, nalijeme do pánve připravené těsto ve vrstvě zhruba 1 cm a vložíme palačinku do trouby. Pečeme při 220 °C po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 5 minut, dokud palačinka nevyběhne a není krásně zlatavá.
  • Zatímco se Dutch Baby peče, připravíme si ovoce, svěží náplň a šlehačku. Pro přípravu šlehačky do misky nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme moučkový cukr a vanilkový extrakt a vše vyšleháme do tuha. Následně si nachystáme druhou náplň, která celý dezert obzvláštní. Do misky dáme zakysanou smetanu, nastrouhanou kůru, šťávu z jedné limetky a med. Směs dobře vyšleháme pomocí ruční šlehací metly a pokud máme, můžeme přendat do cukrářského sáčku. Dáme chladit do lednice.
  • Když je Dutch Baby hotová, vyjmeme ji z trouby a necháme ji na chvíli vychladnout. Do středu palačinky vyskládáme ovoce, přidáme několik kopečků vyšlehané zakysané smetany, šlehačku a pocukrujeme moučkovým cukrem. Dezert je možné ozvláštnit marmeládou či tvarohem a dalším čerstvým ovocem.
  • Foto a text: se souhlasem projektu Půl talíře
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account