96

Výborná zemitá polévka alias bramboračka s houbami

Vytisknout recept
Víte, já moc neumím psát recepty, dle mého kuchařského sešitu nikdo neuvaří, protože tam jsou většinou pouze suroviny a pak takovýto postup: nakrájet, dát do pekáče, nemíchat, 1,5 hodiny a hotovo... :-). Budu se tedy dnes snažit. 
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Petržel, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Očištěné houby nakrájíme na střední kousky případně si dopředu namočíme houby sušené. V hrnci si rozpálíme olej a přidáme cibuli, mícháme až zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu a opékáme, po chvíli přidáme brambory a opět opékáme, přisypeme kmín, zasypeme hladkou moukou a chvíli opékáme. Přilijeme 1,25 litru vody (případně zeleninového vývaru), přidáme čerstvé houby či houby i s vodou, ve které jsme je namáčeli, a řádně vše promícháme. Osolíme a vaříme 15 - 20 minut na mírném teple a zkoušíme, jak je zelenina na skus. Nakonec přidáme prolisované stroužky česneku, v dlani promnutou majoránku, pepř dle chuti a chvilinku necháme provařit. Případně dosolíme. Pokud by se nám polévka zdála málo hustá můžeme ji zahustit záklechtkou (mouka rozmíchaná ve studené vodě), kterou za míchání vlijeme do polévky a necháme provařit. A je to. Snad jsem na nic nezapomněla :-).
Muluji tuto jednoduchou ale sitou "zemitou" polévku, protože je v ní spousta zeleniny, která vyrostla přímo v zemi - brambory, petržel, celer, mrkev, cibule, česnek.
Dobrou chuť!
1ks - cibule, mrkev, petržel
ks - celer (dle velikosti celý, půlka nebo čtvrtka bulvy)
3stroužek - česnek
1hrst - čerstvé nebo dopředu namočené sušené houby
5ks - brambory (větší)
5lžíce - olej
3lžíce - hladká mouka
1lžička - kmín
špetka - pepř
lžíce - majoránka
ks - sůl dle chuti
příprava - 20 minut
vaření - 25 minut
Kategorie Polévka
Uvařila DanielaKaštánková

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account