Babiččiny květákové placky

Vytisknout recept
Dneska jsem udělala těm mým milovaným zavaleným horníkům placičky podle mé babičky (ať se nám to pěkně rýmuje).
Všichni si je pochvalovali, protože jsou jednoduché, raz dva hotové a v tom našem horku, které v Karibiku panuje, lehké a nechce se po nich spát jako po guláši nebo omáčce s knedlíkem 🙂
1) Očistěte květák, rozdělejte na růžičky a dejte do hrnce. Podle trochou vody a poduste tak, aby byl opravdu měkký a rozpadal se.
2) Mezitím, co budete vařit květák, si oškrábejte brabory, nakrájejte na plátky, na kostičky, obdélníčky nebo z nich vyřezejte po umělecku
hopíky - záletí pouze na Vaší náladě, chuti a fantazii. No a dejte vařit.

3)Hned potom si nakrájejte cibuli opravdu na jemno a dejte stranou - tou si pak brambory posypete. My děláme cibulky hodně, protože máme rádi v konečné fázi velkou vrstvu a také milujeme, jak zlatavá cibulka krásně křupe. Ale... záleží jen na Vás.
4) Připravte si šlehač, nebo mísu na šlehání, či mixér a hrníček. Vajíčka rozklepněte, oddělte žloutky od bílků, přičemž žloutky půjdou do hrníčku a bílek do nádoby, kde budete šlehat. Teď už je jasné, že je zapotřebí vyšlehat sníh. Ještě předtím ale dejte do bílků trochu soli (špetka bude stačit). Určitě ale začněte sníh šlehat, až bude květák vařený, aby Vám sníh zbytečně nesedl.
5) Jakmile se květák uvaří, rozmačkejte ho vidličkou, ať už v kastrolu, pokud Vám to umožňuje, nebo v míse. Přidejte žloutky, promíchejte a podle potřeby na zahuštění vsypávejte mouku. Květákové těsto musí být kompaktní, rozhodně ale ne tak tuhé, abyste z něj udělaly kouli a mohli jí hodit útočníkovi na hlavu a ten by následkem jejího nárazu skončil na JIPu.
6) Promícháno máme, osolíme, opepříme a teď zlehýnka vmícháme sníh, zapracujeme ho zlehka do těsta.
7) Jakmile těsto připravíme, slejeme si brambory - pokud už jsou hotové, odstavíme a připravíme si dvě pánvičky s olejem (případně bez). Na první budeme smažit cibulku a na té druhé placičky.
8) Placičky podáváme s brambory sypanými zlatou cibulkou, případně se zeleninovým salátem, tatarkou, apod., dle chuti.
 
Doufám, že se Vám placičky povedou a budou chutnat 🙂
Vždycky jsem je dělala klasicky s celým vajíčkem, až babička mě naučila fígl se sněhem a hned byly nadýchanější.
Děkuju babičko *heart*
Děti můžou placičky mít i jako svačinu do školy, protože chutnají skvěle i studené a jsou zajímavou alternativou ke klasickému pečivu se šunkou a sýrem. My s přítelem jsme si je často brali jako rychlé jídlo na cety do vlaku.
 
1ks - Květák
3ks - Vajíčko
1hrst - Hrubá mouka/Krupice
4ks - Cibule
2lžíce - Olej
1špetka - Sůl a pepř
příprava - 20
vaření - 40
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila YnnaNovotná

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account