Znáte hlavičku, nádivku nebo syrek?? Peče se to na Velikonoce, je to masová pochoutka a na rozdíl od beránků,mazanců nebo jidášu, není sladká!
My jsme tomu říkali podle slovenské babičky velikonoční syrek, zde na západě Čech se tomu říká hlavička… Ale nevadí, stále jde o velikonoční pochoutku, jednoduše nazvanou nádivka.
Co byste měly mít doma, milé ženy?
Velikonoční hlavička
250 g vepřového masa
250 g čisté váhy uzeného masa
6 – 10 str. česneku
5 rohlíků
10 vajec
sůl, pepř
hodně zeleného (petrželka, pažitka, kopřivy mladé)
kousek másla na vymazání pekáčku nebo formy
Postup
Maso uvaříme do měkka, nakrájíme na kostičky.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme ve vývaru z masa, jen lehce, aby zvláčněly.
Do mísy k rohlíkům přidáme kousky masa, osolíme a opepříme, přidáme prolisovaný česnek a pořádně promícháme.
Nakonec vmícháme rozkvedlaná vejce.
Vše hezky spojíme, ochutnáme a případně dochutíme.
Pekáček vymažeme poctivě máslem.
Vlijeme do vymazaného pekáčku a upečeme do zlatova.
Dá se jíst teplé i studené.
Dnes už Velikonoce neslavím, ale toto peču každý rok. V letech minulých jsem koledníkům k frťanu podávala právě hlavičku nebo klobásu, aby nebyli tak brzy zpití.
Dobrou chuť i povedenou hlavičku přeje Hudlenka

naše jarní oblíbené jídlo 🙂