Má sice slovo ocet v názvu, takže jsem ho do přehledu octů zařadila, ale vyrábí se trochu jiným způsobem a proto má i odlišnou chuť a povahu.
Základem jsou plody zvané umeboši, léčivé švestičky z Číny, Japonska nebo Koreje. Nakládají se do soli a zrají v sudech aspoň půl roku. Tam zkvasí, no a voda z tohoto kvašení se pak prodává jako umeocet. Je zdravá a kyselá, ale zároveň i logicky hodně slaná. Kde potřebujete v jídle sůl i něco kyselého zároveň, je to prima zpestření. Též se pije jako nápoj, naředěný vodou podobně jako ovocný ocet.
Umeocet je doporučován proti žaludečním potížím, zlepšuje chuť k jídlu. Může zlepšit zažívání, snížit únavu, eliminovat pálení žáhy. Napomáhá též proti bolestem hlavy, zpomaluje stárnutí. Navzdory své chuti snižuje kyselost v těle a neutralizuje toxiny. Je bohatý na minerální látky, enzymy a vitamíny a dodává energii. Celkově harmonizuje organismus.
Umeocet můžete využít výhradně jako podpůrný prostředek pro vaše zdraví. Stačí si každé ráno připravit skleničku vlažné vody, přimíchat lžíci této krásné červené tekutiny a na lačno vypít. Zajistíte tak vašemu tělu zdravý start do nového dne. Během horkých letních měsíců smíchejte pár kapek umeoctu se studenou vodou. Vzniklý osvěžující a detoxikační nápoj příjemně zpestří váš pitný režim. Je snadný, zdravý a lahodný.