Kdo by to byl řekl, že toto na pohled nevábné a pro přímou konzumaci zcela nepoživatelné ovoce, bude ve výsledku taková lahůdka, bez které se neobejde žádný pořádný vínový dýchánek. Olivy jsou navíc i zdravé, málo kalorické a děti se od nich budou nejspíš držet hodně daleko – pro odpočinek a bezstarostné mlsání jako stvořené!
Černá nebo zelená?
Mohlo by se zdát, že černé a zelené olivy jsou dvě různé odrůdy. Opak je pravdou – zelené olivy jsou jen méně zralé verze oliv černých. Zelené se sklízejí na podzim, kdežto černé spíš až v zimě. Proto mají zelené trpčí chuť. U toho však jejich odlišnost nekončí…
Zelené olivy obsahují více vody a méně oleje, díky čemuž jsou také méně kalorické. Konzumují se samotné (s peckou/bez pecky) nebo plněné kozím sýrem, paprikou, ančovičkami či mandlemi. Podobné suroviny se dávají i do marinád (česnek, paprika, ančovičky, provensálské koření). Často je také můžeme vidět dělat parádu ve skleničce s Martini.
Černé olivy jsou díky delšímu zrání sladší, olejnatější a bohatší na minerály (fosfor, kalcium, draslík, atd.). Výborné jsou samotné, se smetanovým sýrem nebo ve studených salátech.
Co se týče vín, neplatí, že by se zelené hodily jen k bílému a černé jen k červenému či naopak. Pokud chcete sladit chuť vína s chutí oliv, zaměřte se na náplň! K červenému vínu se hodí například olivy plněné paprikou či sýrem, zatímco k vínu bílému spíš olivy plněné mandlemi či lososem.
Tip!
Pokud chcete ozvláštnit vaší slavnostní i neslavnostní tabuli, zkuste z oliv vyrobit olivovou tapenádu (pomazánku) nebo olivové máslo! Tapenádu vytvoříte rozmixováním oliv s dalšími ingrediencemi jako je česnek, kapary, ančovičky, bazalka, apod. Olivové máslo vytvoříte jednoduše tak, že do něj přimícháte nasekané olivy, osolíte a opepříte. Obojí může posloužit jako „mazadlo“ na jednohubky.