109

„Částečně zkvašený hroznový mošt“ neboli burčák. Také si říkáte, odkud se vzal tento podivný název, který nemá s hrozny nic společného? Podobnost je totiž třeba hledat v moravském nářečí, a to konkrétně ve slově burkať s významem bouřit. A proč bouřit? Je to jednoduché. Bouří, co je mladé a co kvasí! S trochou nadsázky pak můžeme dodat, že i žaludek se pěkně bouří, když se to s burčákem přežene…
Jak by měl správný burčák vypadat?
Podle zákona by měl být názvem burčák opatřen jen nápoj vyrobený výlučně z české vinné révy, který je nabízen k prodeji od 1. srpna do 30. listopadu. Burčák je totiž meziprodukt při výrobě vína, a to u nás dozrává až během srpna. Během kvašení prochází celkem 5 fázemi: 

1. sladký
2. ve varu
3. po zlomení
4. řezák/ mydliňák
5. mladé víno

Kvašením se vytrácí cukry a přibývá alkohol. Tudíž v první fázi je nejsladší a v poslední nejsilnější. Nejoblíbenější bývá burčák „ve varu“. Tehdy je obsah cukru, alkoholu a kyselin v rovnováze. Kvalitní burčák z bílého hroznového vína by měl mít světle žlutou barvu, měl by být zkalený kvasinkami a plný bublinek.
Co prozradí barvy?
Burčák je bohužel velmi často šizen. Buďto dochází k ředění, nebo je třeba i dobarvován a doslazován. Naštěstí se to dá podle barvy odhalit. Když je burčák příliš světlý až průhledný, je nejspíš zředěný vodou. Naopak, když je tmavý, je buďto již za zenitem (tzn., že obsahuje mrtvé kvasinky a větší množství alkoholu), nebo není vyroben čistě z hroznů a je smíchaný např. s jablečným moštem.
A co se o burčáku traduje?
Říká se mu Mléko starců – snad pro jeho mléčnou až světle žlutou barvu.
Říká se, že burčáku by se mělo vypít tolik, aby vám „vyměnil“ všechnu krev v těle.
Říká se, že je plný vitamínu B, který má blahodárné účinky na omlazení pleti, nehtů a vlasů.
Říká se, že má díky kvasinkám příznivý vliv na trávicí soustavu.
Říká se, že v nadměrném množství je to dobré projímadlo, protože kvasí i v břiše.
Říká se, že je vyráběn z méně kvalitních hroznů, z nichž by ten rok nevzešlo nejlepší víno.
Říká se, že je to fenomén Střední Evropy a především Čechů. Jinde ve světě burčák nedělají! 

 

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account