Opomeneme- li ty známé pozitiva zeleného čaje, jako je povzbuzení mozku, optimalizace váhy nebo snížení rizika nádorového onemocnění, čím vším ještě prospívá? 😀
1) Chrání buňky
Čajové lístky jsou bohaté na polyfenoly, které snižují záněty. Nejvýkonnější rostlinnou sloučeninou je katechin EEGG, antioxidant napomáhající předcházet poškození buněk. Omezuje tvorbu volných radikálů v těle, urychlujících stárnutí a vznik různých chorob.
2) Jste bystřejší
Kofein, který je v zeleném čaji obsažen stimuluje mozek, zlepšuje náladu, ostražitost, reakční dobu a paměť. Navíc je v něm L-theanin, který uvolňuje dopamin a tak účinkuje proti úzkosti. Lidé, kteří pijí zelený čaj pravidelně, mají stabilnější energii a cití se produktivnější,třeba oproti těm, co pijí kávu.
3) Zlepšuje fyzickou výkonnost
Je dokázáno mnoho lékařskými studiemi, že pití zeleného čaje dokáže zvýšit spalování tuků v těle až o 17 procent, a spoučasně zvýšit energetický výdej o 4 procenta. Zkrátka stimuluje metabolismus a trávení.
4) Snižuje riziko vzniku rakoviny
Přirozenou sebeobranou proti rakovině jsou antioxidanty a právě zelený čaj je jejich skvělým zdrojem.
5) Snižuje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci ve stáří
Vznik těchto chorob výrazně omezuje zelený čaj, díky svému obsahu bioaktivních složek.
6) Zabíjí bakterie a snižuje riziko dalších infekcí
Umí potlačit chřipkové viry, díky obsahu Katechinů. Dále také bakterii Streptococcus mutans, která žije v dutině ústní a přichycuje se na zubech. Účinně také brání tvorbě plaku, zubního kazu i zápachu z úst.
7) Snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
Zlepšuje citlivost na inzulin a tím přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi.
8) Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob
Působí příznivě proti LDL cholesterolu a triglyceridům, které jsou příčinami vzniku mrtvice, srdečních chorob a dalších forem kardiovaskulárních onemocnění.
9) Snižuje hmotnost a riziko obezity
10) Může napomoci dlouhověkosti
Co myslíte, dáte šanci zelenému čaji? Já tedy rozhodně! *heart*
