Zima mi bývá dlouhá. Zvlášť pokud není romanticky bílá a je jen vlhko a mlhavo. Ani u nás na horách to nebývá vždycky „ladovská idylka“. Člověk má navíc tendenci přejímat otrávený obličej a výrazy typu: „Už aby bylo jaro, tohle je opravdu hrozný.“  „Tohle to počasí, to je děs.“ „Je hnusně!“  
No dobrý. Někdy to bývá náročné. Celé týdny tu často nevysvitne slunce.
Ovšem, když v únoru vyskočí sluníčko a připraví pár ledových, ale průzračných a sluncem prozářených dní, nedá se nic dělat, dostanu vždycky chuť na něco jako před-jarní úklid. Protáhnout se. Ze samé radosti potřebuju fyzickou aktivitu a hlavně vymést všechny ty chmury. Najednou vidím prach a vadí mi kde se co válí. To slunce všechno prozradí. Potřebuju nutně vymetat, větrat a vyprášit.
Taky si dělám hromničkový rituál, kterým vymetu i zlé síly, únavu, napětí a hádky usazené v koutech. Čas Hromnic je k tomu ideální a je to konec konců i velice stará tradice.
Jedním z pohanských svátků, který měl u nás tradici od pradávna je Imbolc. Tak ho nazývali Keltové. Nám známější jsou Hromnice – svátek světel a ochranných ohňů. Název Imbolc je keltský, Hromnice slovanský a svátek svaté Brigity je dnem, který se slavil i v kostelích, už od doby, kdy tento prastarý svátek převzala církev. Svatá Brigita je převlečenou bohyní slunce a ohně, Brigit.
Začátek února – ideální čas
Imbolc – Hromnice připadají na 1. února (jako tři zbývající svátky: 1. května, 1. srpna a 1. října, přičemž oslavy začínají v předvečer předchozího dne). Má se ale zato, že naši předkové slavili svátky vždy první vhodnou příležitost po tomto datu. Takže žádný stres.
Na hromnice se dělá první úklid po zimě, a z příbytků se vyhání to, co nám už neslouží. Je sice ještě zima, ale v našich krajích většinou v tuto dobu přijdou slunné mrazivé dny. To je ideální vyhodit duchny na chvíli ven vymrznout, vyvětrat trochu víc než obvykle, vymést kouty, odnést nepotřebné věci a hlavně … vyhnat nevítané duchy, nálady a nemoci.
Hromniční rituál dělám s bílou svíčkou. To je vlastně jediné, co potřebujete. Ještě si také pořiďte čajové svíčky podle toho, kolik máte místností. Do každého pokoje i chodby jednu.
Hromničkový rituál je jednoduchý a osvěžující. Přečtěte si, jak ho provádním já na odkazu: Rituál Hromnic na www.terezaboskova.cz
Hromnice, to je jako světlo uprostřed zimy. Nechte světlo zvítězit nad temnotou i ve svém domově!
S láskou,
Terez.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account