Škvarkové placky

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 20 minutes
Uvařila ZuzanaPučoková

Ingredience

  • 300 g Špek
  • 1 ks Droždí
  • 1 lžička Cukr
  • 300 ml Mléko
  • 1 ks Vejce
  • 650 g Mouka
  • 1 špetka Sůl

Instrukce

  • Tradiční, chutný a rychlý tip na víkend přidala ZOOZA. Ochutnáte?
    Špek nakrájíme na malé kostičky a vytavíme na pánvi. Droždí rozdrobíme do 1 dcl vlažného mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Mouku a škvarky (i s vytopeným sádlem) vsypeme do mísy, vlijeme kvásek, přidáme zbytek vlažného mléka a vypracujeme vláčné těsto. Pokud jsme použili nesolený špek, mírně přisolíme.
    Těsto necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta děláme placičky, které klademe ve větších rozestupech na papír vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova (na 180 stupňů Celsia zhruba 15 - 20 minut). 
    Pokud chcete nahoře mřížku jako v pekárně, uděláte ji buď tupou stranou nože nebo krájítkem na brambory (kolečko s drátkama, používá se hlavně na Vánoce na bramborový salát). 
    Můžeme sypat mákem, kmínem nebo sezamem, případně sýrem nebo čímkoliv vás napadne.
    Nejlepší jsou ještě teplé 😀 V uzavřené nádobě vydrží vláčné i několik dní, tedy pokud vám je dřív manžel nesní 🙂
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account