76

MEDOVNÍK

Vytisknout recept
Co zkusit na nedělní odpoledne k dobré kávě medovník od Lidule?
Připravíme si vodní lázeň. Do kastrolku nalijeme vodu a dáme na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 150 stupňů Celsia.
Směs mícháme vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
Na plech natáhneme pečicí papír a obkreslíme na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budeme pláty vykrajovat). Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto, já těsto rozprostírám na plech prsty jde to líp, ale záleží na vás, těsto by mělo vždy přesahovat o kružnici alespoň centimetr. Placku pečeme dozlatova (7 až 10minut) a totéž provedeme i s ostatními.
Upečené placky okrájíme. Na každou můžeme položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Já jsem použila dortovou formu. Okraje nevyhazujeme, budeme je potřebovat na závěrečné zdobení.
Vyrobíme krém a posypku. Máslo a mléko vyšleháme pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme nebo použijeme mixér.
Sestavíme dort. Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát. Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem. Opakujeme tak dlouho, dokud nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřeme celý dort i s boky krémem a poprašíme připravenou posypkou.
3ks - Vejce
300g - Cukr krupice
3lžíce - Tmavý med
250g - Hera
1lžička - Jedlá soda
400g - Hladká mouka 00 extra
1ks - Plechovka slazeného kondenzovaného mléka
300g - Máslo
příprava - 10-15 minut
vaření - 35-40 minut
Kategorie Dezert
Uvařila LudmilaJedličková

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account