289

Martinské rohlíčky na odchodnou

Vytisknout recept

Na sv. Martina opouštěla čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na rozloučenou (odchodnou). Proto se jim říká též vandrovnice.

 

Nalezneme je ovšem i pod názvem martiny, roháče či zahýbáky. Dělaly se prázdné, nadívané mákem, méně často i tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde se sypaly mákem nebo se zdobily mandlemi. Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.
 
 
Postup:
  1. Připravíme kvásek a necháme vykynout.
  2. V míse utřeme změklé máslo s cukrem do světlé pěny, nebo do doby, kdy se krystalky cukru v másle rozmělní a vytvoří hladkou hmotu.
  3. Přidáme žloutky a trochu citrónové kůry.
  4. Mouku nasypeme do mísy a přilijeme vykynuté droždí.
  5. Vypracujeme středně tuhé těsto, které nakonec posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě hodinku kynout.
 
(já si ho nechávám umíchat a vykynout v pekárně)
 
Těsto rozdělíme na osm částí, z každé vyválíme placku, kterou nařežeme na čtvrtiny. Pokud to vezmeme vědecky, tak by nám měl vzniknout tvar rovnoramenného trojúhelníku, na přeponu (tedy nejkratší část) naneseme nádivku a zavineme do válečku. Ohneme a vytvarujeme rohlíček.
Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a necháme ještě nakynout, cca 15min.
 
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut nebo do doby, kdy jsou rohlíčky zlaté.
 
Po upečení přesuneme na talíř a pocukrujeme.
 
 
A já jdu na ně, protože Martin má přijet na bílém koni a husa již čeká rozmražená 🙂

3dkg - Droždí
1/2kg - Hladká mouka
15dkg - Máslo / Hera
6dkg - Cukr
2ks - Žloutek
ks - Citronová kůra
1/4l - Mléko
ks - Maková náplň nebo povidla
příprava - 60
vaření - 30
Kategorie Cukroví
Uvařila HanaŠmídová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account