Na sv. Martina opouštěla čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na rozloučenou (odchodnou). Proto se jim říká též vandrovnice.
Nalezneme je ovšem i pod názvem martiny, roháče či zahýbáky. Dělaly se prázdné, nadívané mákem, méně často i tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde se sypaly mákem nebo se zdobily mandlemi. Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.
Postup:
- Připravíme kvásek a necháme vykynout.
- V míse utřeme změklé máslo s cukrem do světlé pěny, nebo do doby, kdy se krystalky cukru v másle rozmělní a vytvoří hladkou hmotu.
- Přidáme žloutky a trochu citrónové kůry.
- Mouku nasypeme do mísy a přilijeme vykynuté droždí.
- Vypracujeme středně tuhé těsto, které nakonec posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě hodinku kynout.
(já si ho nechávám umíchat a vykynout v pekárně)
Těsto rozdělíme na osm částí, z každé vyválíme placku, kterou nařežeme na čtvrtiny. Pokud to vezmeme vědecky, tak by nám měl vzniknout tvar rovnoramenného trojúhelníku, na přeponu (tedy nejkratší část) naneseme nádivku a zavineme do válečku. Ohneme a vytvarujeme rohlíček.
Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a necháme ještě nakynout, cca 15min.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut nebo do doby, kdy jsou rohlíčky zlaté.
Po upečení přesuneme na talíř a pocukrujeme.
A já jdu na ně, protože Martin má přijet na bílém koni a husa již čeká rozmražená 🙂
3dkg - Droždí1/2kg - Hladká mouka15dkg - Máslo / Hera6dkg - Cukr2ks - Žloutekks - Citronová kůra1/4l - Mlékoks - Maková náplň nebo povidlapříprava - 60vaření - 30