145

Čokoládové lanýže (Truffles)

Vytisknout recept
Další z tipů v sekci UVAŘ plný čokolády, který stojí za hřích! Marsho, děkujeme za příspěvek!
Začneme tím, že si do misky nalámeme (nastrouháme) čokoládu. Čím kvalitnější čokoláda, tím lepší. Lze dělat i z mléčné či bílé čokolády, podle toho upravíme i množství cukru. Třeba do lanýžů z bílé čokolády nedávám cukr vůbec nebo jen trochu vanilkového pro chuť.
Smetanu, máslo a cukr necháme na středním ohni ohřát. Ve chvíli, kdy je máslo i cukr rozpuštěný, odstavíme a směsí zalijeme čokoládu. Rychle vymícháme, dokud se nerozpustí čokoláda a směs není krásně hladká. Použijte opravdu máslo, ne margarín! 🙂 Do smetany lze přidat i vanilkový lusk
Směs dejte chladit do ledničky. Doba tuhnutí se pohybuje od 3 hodiny po 1-2 dny, opět podle čokolády. Hořká tuhne rychleji, nechávám to většinou přes noc.
Připravíme si do misky kakao (mandle, kokos, fantazii se meze nekladou) na obalování. Ztuhlou hmotu rychle tvarujeme na kousky. Jde to dobře lžičkou, pravidelné tvary nejsou podmínkou. Každý kousek obalíme v kakau, dáme do papírového košíčku a pak dáme všechno znovu vychladit. Je potřeba pracovat rychle, dokud je hmota tuhá, pak už to nejde vůbec. 
V lednici vydrží cca týden, jestli u někoho z vás vydrží tak dlouho, dejte vědět! 🙂
Tento recept je základní, vznikl kombinací několika receptů z internetu. Dá se hrozně jednoduše měnit podle chutí, lze přidávat různé příchutě, experimentovat s čokoládou. Ale vždycky je to hrozně dobré! 
200g - Hořká čokoláda - 60% a více
120ml - Smetana na šlehání
50g - Máslo
50g - Cukr
ks - Holandské kakao na obalení
ks - Papírové košíčky
příprava - 10 minut
vaření - 30 minut
Kategorie Dezert
Uvařila MarieHajdová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account