Datum / čas
Date(s) - 23. 11. 2024 - 24. 11. 2024
10:00 - 15:00
Kategorie
Podzim je časem, kdy se úroda ukládá. Krom spousty sklizených plodů nám jídelníček obohacuje zvěřina z honů a ryby z výlovů. Je ovšem dobré vědět, jak se zásobami zacházet.
Podzim je zároveň časem plískanic, mlh, studeného vlhka, které zalézá pod šaty i pod kůži a může vyvolávat pocity chladu, způsobit nachlazení s teplotou, kašlem, zahleněním a únavou. Podzimní nálady se běžně odrazí v naší nechuti se do něčeho pouštět a u některých jedinců vedou až k depresím. Na podzim se také obvykle zhorší chronické potíže typu ekzémy, astma a některé alergie. Každá situace nevyžaduje zásah lékaře. Je proto dobré znát praktické domácí recepty na nachlazení a neuškodí vědět, čemu se v jídle vyhnout a případně co přidat, aby se náš stav zlepšil.
Nejdůležitějším poselstvím podzimu pro nás je: začněte zase vařit. Tepelně upravovaná jídla jsou nejen dobře stravitelná, a proto nás kvalitně vyživí, ale zároveň nás zahřejí na těle i na duši. Vůně jídla z kuchyně dává pocit pohody, domova, spokojenosti. Jen spokojený a dobře vyživený člověk může být zdravý. Tak je to jednoduché.
Co nás čeká:
- Vysvětlíme si základy makrobiotického přístupu ke stravování
- Ukážeme si, jak umí makrobiotika kouzlit se stravitelností a surovinami
- Shrneme si charakteristiky roční doby podzim
- Řekneme si něco k přirozené detoxikaci, plicím a tlustému střevu
- Budeme se věnovat ostré chuti a jak se chránit před podzimními plískanicemi
- Ukážeme si několik triků, jak vařit jednoduše a chutně
- Ochutnáme něco dobrého (to, co lektorka během dne uvaří), vyměníme si tipy a recepty
- Odnesete si několik praktických návodů a rad jak na podporu imunity a která jídla a nápoje pomáhají při chřipce a nachlazení
Hlásit se můžete na stárnkách Akademie léčivé výživy https://www.akademielecivevyzivy.cz/p/podzim-ocima-makrobiotiky-vcetne-praktickeho-vareni-a-receptu-na-chripku-a-kasel-tipy-na-odhleneni-vikendovy-kurz